Någon som skrivit detta är Joseph Proietto, professor i medicin vid Melbournes universitet. Han menar att behovet av att hitta bränsle för att generera energi är en djupgående drivkraft inom biologin hos alla levande organismer eftersom vi alla behöver mat för att överleva. Därför är det inte förvånande att våra kroppar har ett så komplext system drivet av hormoner för att kontrollera matintag.
Forskning visar att det verkar som att hormoner fungerar som kemiska budbärare mellan kroppen och hjärnan och koordinerar våra matvanor och matval. Dessa hormoner cirkulerar i blodet och kommer från vävnader i olika delar av kroppen som hanterar intag och lagring av energi, däribland magtarmkanalen, fettvävnad och bukspottkörteln.
Vissa hormoner ansvarar för att stimulera hunger, de kan vi kalla ”hungerhormoner”. Andra ansvarar för att få oss att känna oss mätta. Andra ansvarar för att få oss att känna oss mätta, alltså ”mättnadshormoner”.
Fettvävnad producerar hormonet leptin som står för långsiktig mättnad. Hormonet utsöndras av fettceller när vi ätit och talar om för hjärnan att vi är mätta. Låga nivåer av leptin leder till ökad hunger och sänkt ämnesomsättning. Forskning har visat att det finns en minskad känslighet (resistens) för leptin vid obesitas. Därför känner inte personer med obesitas långsiktig mättnad på samma sätt, trots att de ofta har förhöjda nivåer av leptin.
Hungerhormonet ghrelin bildas i magsäcken. När magsäcken är tom utsöndras ghrelin och signalerar att det har blivit dags för något att äta.