
Varför får man obesitas?
Obesitas handlar inte bara om hur man äter och rör på sig, ofta är det en kombination av livsstilsvanor som stress och sömn, och ens genetiska arv.
Obesitas är det medicinska ordet för fetma. WHO (Världshälsoorganisationen) och EU-kommissionen har klassat obesitas som en kronisk men hanterbar sjukdom. Idag lever drygt 1,4 miljoner vuxna och barn i Sverige med obesitas.
Kriteriet för obesitas innebär bland annat att BMI (body mass index), förhållanden mellan vikt och längd, är mer än 30 kg/m2. BMI är enbart en uppskattning och tar inte hänsyn till ålder, etnicitet, kön eller kroppssammansättning.
Ett högt BMI ökar risken för följdsjukdomar som till exempel högt blodtryck, typ 2-diabetes och belastningsskador i lederna. Obesitas kan också få psykiska följder och leda till problem med ångest och depression. Det kan bland annat bero på att många som lever med övervikt eller obesitas blir diskriminerade eller upplever känslor som skuld och misslyckande.
Vill du räkna ut ditt BMI?
BMI är en uppskattning och tar inte hänsyn till ålder, etnicitet, kön eller kroppssammansättning.
Vill du ha snabba svar på viktiga frågor om obesitas? I den här broschyren har vi samlat allt som är bra att veta om sjukdomen och när det är dags att söka hjälp.
SE25OB00144 - Juni 2025