Go to the page content

Svalkande glassar

5 min. läsningstid

Glass innehåller ofta mycket kalorier – men tack vare kreativa recept och nytillskott i matbutikerna behöver det inte vara tråkigt att äta nyttigt. Här listar vi tips på hur du kan göra smarta glassval i affären eller göra din egen glass hemma.

Mellanmal

1. Glass i affären

Energiinnehållet kan skilja sig mycket från glass till glass. Till exempel innehåller en Piggelin 52 kcal och en Daimstrut 338 kcal. Det varierar även i kulglass, där sorbet oftast är mer energisnålt än gräddglass. Numera finns dessutom nya inslag i glassboxen, med mindre tillsatt socker och mer protein i. Håll utkik efter märken som Lohilo, Halo top, Nicks och Barebell.

2. Frys frukt

Mango, ananas, banan, vattenmelon eller vindruvor kan frysas och ätas som glass.


Gör såhär:
Skär lagom stora strimlor av frukten (mango, ananas, vattenmelon), dela bananen i två och stick in en glasspinne i ena ändan och plasta in med plastfolie. Vindruvorna sköljer du och lägger i en bunke i frysen. Efter några timmar i frysen är fruktglassen redo.

3. Nice cream

Nice cream är ett samlingsnamn för glass med ingredienser som både smakar och gör gott. Recepten går att variera i oändlighet, men den vanligaste basen är banan. Frys gärna in några skivade bananer (använd brunprickiga för extra sötma) för att vara redo när du blir glassugen.

Recept på nice cream

Chokladsmak, 2 portioner (130 kcal/portion)
Du behöver: 2 frysta bananer, 2 msk kakaopulver och 2–3 msk mjölk (gärna växtbaserad, mjölken kan hoppas över, det blir gott ändå!)Gör såhär: Mixa banan, kakaopulver och lite mjölk i matberedare. Späd med mjölken tills glassen går ihop sig. Ta lite i taget så inte glassen blir för lös. Servera direkt.
Mangosmak, 2 portioner (130 kcal/portion)
Du behöver: 2 frysta bananer, 2 dl fryst mangoGör såhär: Låt frukten tina i 2–3 minuter. Mixa i matberedare till önskad konsistens. Servera direkt.
Bärsmak, 2 portioner (120 kcal per portion)
Du behöver: 2 frysta bananer, 125 g frysta bär (som jordgubbar, hallon och/eller blåbär) och 1 krm vaniljpulverGör såhär: Låt bananerna och bären tina i 2–3 minuter. Tillsätt vaniljpulver och mixa i matberedare till önskad konsistens. Servera direkt.
Piña colada-smak, 4 portioner (120 kcal per portion)
Du behöver: 2 frysta bananer, 250 g fryst ananas, 60 ml kokosgrädde (eller den fasta massan i kokosmjölken) och 1 tsk limejuiceGör såhär: Låt bananerna och ananasen tina i 2–3 minuter. Blanda i kokosmjölk och limejuice. Mixa i matberedare till önskad konsistens. Servera direkt.
Jordnötssmör och choklad, 2 portioner (230 kcal per portion)
Du behöver: 2 frysta bananer, 2 msk kakaopulver, 2–3 msk mjölk, gärna växtbaserad (mjölken kan hoppas över, det blir gott ändå!), 1 msk jordnötssmör, 20 gram (2 rutor) mörk choklad

Gör såhär: Hacka chokladen. Mixa banan, jordnötssmör, kakao och choklad tills allt är finfördelat. Spä med mjölk tills glassen börjar gå ihop. Ta lite i taget så glassen inte blir för lös. Servera direkt.

 

Gör glass i egna formar

Välj gärna glassformar av silikon, så är det enkelt att få glassen att lossna. Tips och recept kommer från legitimerade dietister specialiserade på obesitas. Läs mer här.

Mango och passionsfruktsglass, 6 små glassar (50 kcal/glass)
Du behöver: 500 gram mango (gärna fryst), 2 passionsfrukterGör såhär: Tina mangon några minuter och mixa den slät. Gröp ur passionsfrukterna och blanda med mangon. Häll i formarna och frys in minst 6 timmar.
Smoothieglass, 6 små glassar (60 kcal/glass)
Du behöver: 1 banan, 100 g fryst mango, 100 g fryst blåbär, 100 g fryst hallon/jordgubbar, 2 dl yoghurt (t.ex. Yoggi Mini vanilj eller grekisk yoghurt 0 % fett med jordgubbssmak från Arla)Gör såhär: Mixa samtliga ingredienser i matberedare. Häll i formar och frys in minst 6 timmar.
Nice cream på pinne med jordnötssmörsmak, 6 små glassar  (100 kcal per styck)
Du behöver: 2 bananer, 3 dl mandelmjölk och ½ dl jordnötssmörGör såhär: Mixa bananer, mandelmjölk och jordnötssmör till en slät puré. Häll blandningen i glassformar och frys in i minst 6 timmar. Du kan också tillsätta krossad mörk choklad eller smälta  mörk choklad och droppa över glassen innan servering (observera att energiinnehållet då ökar).
Isglass med kokos och frukt (ca 30 kcal/glass)
Du behöver: kokosvatten och valfri frukt och bär (kiwi i strimlor, hallon, mango, blåbär, jordgubbar etc.)Gör såhär: Fyll glassformar till tre fjärdedelar med kokosvatten. Fyll på med valfri frukt och bär. Frys i minst 6 timmar innan servering.
Isglass av saft, 6 glassar (1–100 kcal/glass)
Du behöver: 3 dl saft (gärna sötad med sötningsmedel), 1 dl vatten och eventuellt lite bär eller fruktGör såhär: Blanda saft med vatten. Fyll glassformarna och lägg eventuellt i bär eller frukt. Frys i minst 6 timmar innan servering. Om du använder saft som är sötad med sötningsmedel blir i glassen i princip kalorifri.

Tips och recept kommer från legitimerade dietister specialiserade på obesitas. Läs mer här.

Mer innehåll

SE25OB00160 - Juni 2025