Go to the page content

Smarta såser

5 min. läsningstid

Många såser är väldigt energirika, särskilt de som har smör eller majonnäs som huvudingrediens. För att minska ditt kaloriintag kan du istället välja såser med yoghurt eller mjölk som bas. Några exempel på kalorisnåla smaksättningar är pesto, hackade örter, tacokrydda, torkad dragon, vitlök, färsk ingefära, lime eller citron.

Om du köper färdiga såser kan du titta på energiinnehållet (kcal), och undvika de med mer än 300 kcal/100 g. Om du gör en pulversås kan den tillagas på mjölk, vatten eller buljong.

Mellanmal

Brunsås / grundsås

Passar till: kött- eller färsrätter.

4 portioner, 45 kcal/portion.

Du behöver:

Gör såhär:

  • 3 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse (t.ex. Maizena)
  • 1 dl matlagningsgrädde (fetthalt 15%)
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1-2 tsk soja (kan uteslutas)
  1. Vispa ihop vattnet med majsstärkelse och tillsätt smulad buljongtärning
  2. Vispa även ner matlagningsgrädde och soja.
  3. Låt koka på svag värme under lock i cirka 5 minuter. Rör om då och då.
Variation
Du kan variera den här såsen på flera sätt. Testa att smaksätta med rosépeppar eller grönpepper. Genom att tillsätta torkad eller stekt svamp får du en god svampsås, men du kan även tillsätta en matsked äppelmos eller mangochutney.

Barnens favorit

Passar till: Grillad kyckling och vegetariska biffar, eller som grönsaksdipp och hamburgerdressing.

4 portioner, 38 kcal/portion.

Du behöver:

Gör såhär:

  • 2 dl grekisk yoghurt (fetthalt 0%)
  • ½-1 vitlöksklyfta, pressad
  • 2 msk chilisås eller ketchup
  • 1 kryddmått salt
  • Ev. ½ kryddmått cayennepeppar
  1. Blanda alla ingredienser väl och lägg upp i en skål.
  2. Låt gärna såsen vila 15-30 min före servering.

Smarrig tomatsås

Passar till: Köttfärsbiffar, grillat kött och olika vegetariska rätter.

Recept för 4-5 portioner
1 portion = ca 0,75 dl
45 kcal/0,5 dl.

Du behöver:

Gör såhär:

  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 paket krossade tomater (ca 500g)
  • 1 tsk honung (kan uteslutas)
  • ½-1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 15-20 färska basilikablad (eller 1 tsk torkad basilika)
  1. Skala och hacka löken fint. Skala vitlöksklyftan.
  2. Hetta upp oljan i en gryta.
  3. Lägg den gula löken i oljan och fräs mjuk utan att den tar färg.
  4. Tillsätt krossad tomat, pressad vitlök, honung, salt och svartpeppar. Rör om.
  5. Låt koka på svag värme, gärna under lock, i minst 15 minuter. Koka gärna såsen längre om du har tid.
  6. Mixa med stavmixer om du vill ha en slätare sås.
  7. Hacka basilikabladen och rör ner när såsen kokat klart.
  8. Smaka av och justera med en nypa mer salt och peppar om det behövs.

Tips!

Om du inte hittar 0%-ig grekisk yoghurt kan den bytas ut till 10%-ig turkisk yoghurt (men då blir det något mer energi i såserna). Filmjölk eller naturell frukost yoghurt kan också användas som bas, men ger tunnare såser. Även naturell kvarg fungerar bra till kalla såser. Blanda gärna kvargen med lite vatten för något lenare konsistens.

Tips och recept kommer från legitimerade dietister specialiserade på obesitas. Läs mer här.

Mer innehåll

SE25OB00158 - Juni 2025